Den usynlige katten

2002/03: Den Usynlige Katten


Med Den Usynlige Katten returnerte forfatterne bak Gal, Ewoud van Veen og Sigurd Fischer Olsen, til skoleteateret, og med seg som instruktør hadde de Torunn Totland. Manuset de hadde skrevet besto egentlig av to historier: På den ene siden historien om hoffet ved kongeriket Bizarro, der den eksentriske Kong Kløver hersket – mannen som hevdet at han hadde en usynlig katt. I den andre historien møtte man forfatter Gloria Mills, som hadde skrevet et filmmanus ved navn ”Den Usynlige Katten”, og som skulle selge dette til filmprodusenten Donovan. Resultatet ble dermed at forfatterens arbeid med manuset fikk en rekke konsekvenser for historien om Kong Kløvers hoff. Den Usynlige Katten var et ambisiøst prosjekt, men det lyktes – flere mener den tilførte noe nytt på Fana Skoleteater; en mer absurd og alternativ humor. Samtidig var det definitivt en musikalkomedie av gammelt merke. Den fargerike forestillingen ble kritikerrost og av mange omtalt som en umiddelbar klassiker.

Dette skrev pressen: ”Herlig fra Fana – Sterke fellesnumre, vittige figurer og herlige kuriositeter gjør at Fana Skoleteater lykkes så til de grader i sin musikalkomedie Den Usynlige Katten” (Anmeldelse, BA, terningkast 5) ”Manusforfatterne [...] har tydeligvis latt fantasien få fritt spillerom (Anmeldelse, Fanaposten) ”[...] Det er en finurlig og fantasifull historie, som stadig tar uventede vendinger, manusforfatterne Sigurd Fischer Olsen og Ewoud van Veen har pønsket ut” (Omtale, Bergens Tidende)

Trivia: I 2005 ble den islandske versjonen av Den Usynlige Katten, ”Ósýnilegi Kötturinn”, spilt på skoleteateret LMA på Akureyri. Teatersjef Haflidi A. Haflidason, som hadde bodd i Bergen i flere år og sett Fana Skoleteaters forestilling der, oversatte manuset til teateret som består av elever fra to videregående skoler.

Fakta om :        Den Usynlige Katten


Antall medlemmer: Ca. 120

Teatersjef: Eirik Rosenberg

Manus: Ewoud van Veen og Sigurd Fischer Olsen

Instruktører: Ewoud van Veen, Sigurd Fischer Olsen og Torunn Totland

Koreograf: Torunn Totland

Skuespillere: Åshild Aarhus, Laila C. Arnesen, Tommy Eidsheim, Gøril Fauske, Magnus Hausken, Line B. Holmen, Daniel Lokshtanov, Irene C. Nielsen, Hanne Skarstein, Jonas Å. Skylstad, Jørgen O. Størksen, Henrik I. Thomassen, Julie Vaage, Kjetil Vaage

Kapellmester: Alexander von Mehren

Premiere: 4. januar 2003

Siste forestilling: 18. januar 2003

Antall forestillinger: 14